SVEIKATOS STIPRINIMO VEIKLOS PROJEKTO „SVEIKATOS TRAUKINYS: TŪ-TŪ-TŪŪŪ!“ ĮGYVENDINIMO METU

Admin/ 9 liepos, 2024/ NAUJIENOS

Įstaiga sėkmingai  įgyvendino projektą skambiu pavadinimu – „Sveikatos traukinys: tū-tū-tūūū!“, finansuojamą Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos. Projekto tikslas – formuoti bendruomenės narių sveikos gyvensenos įgūdžius bei gerinti gyvenimo kokybę, įtraukiant juos į fizinio aktyvumo skatinimo ir psichikos sveikatos stiprinimo veiklas.

Liepos 9 d. organizuota paskutinė šio projekto veikla – šiaurietiško ėjimo mokymai Kurtuvėnuose. Pasitelkus profesionalią šiaurietiško ėjimo instruktorę Jurgą Mikelionienę, projekto dalyviai, besigrožėdami vasariška gamta, prisiminė šiaurietiško ėjimo teoriją, techninius aspektus, mokėsi kaip taisyklingai eiti ir kvėpuoti, naudojant specialias lazdas. Fizinio aktyvumo skatinimas, kuris yra vienas svarbiausių sveikatos stiprinimo veiksnių, buvo organizuojamas viso projekto įgyvendinimo metu. Įstaigos paslaugų gavėjai ir darbuotojai atliko fizinio aktyvumo pratimus Pavenčių bendruomenės teritorijos rekreacinėje zonoje, kurioje yra įrengti lauko treniruokliai. Kiekvienam paslaugų gavėjui, pagal jo galimybes, užimtumo specialistė ir individualios priežiūros darbuotojai padėjo kiek įmanoma teisingiau sportuoti naudojant lauko treniruoklius. Geromis oro sąlygomis, fizinių pratimų atlikimas buvo organizuojamas pirmadieniais-ketvirtadieniais po 1-1,5 val. Šių veiklų metu buvo ugdomi fiziškai aktyvios gyvensenos įgūdžiai, pagerėjo paslaugų gavėjų gyvenimo kokybė dėl sudarytos galimybės turėti įvairesnį ir prasmingą laisvalaikio užsiėmimą.

Siekiant bent trumpalaikio poveikio Įstaigos paslaugų gavėjų, darbuotojų psichoemocinei būklei, liepos 2 d. buvo suorganizuotas apsilankymas veislinių paukščių ir naminių gyvūnų ūkyje „Raiba plunksna“, kuris įsikūręs net 3 ha teritorijoje. Apsilankymo metu buvo galima susipažinti ir iš arčiau pamatyti danielius, Dovydo elnius, stručius, avis, ožkas, ponius, asiliukus, alpakas ir įvairius naminius paukščius. „Raiboje plunksnoje“ galima ne tik pasigrožėti įvairiais naminiais bei egzotiniais  gyvūnais, bet ir juos paglostyti, pamaitinti iš rankų. Tikėtina, kad apsilankymas bent trumpam pagerino nuotaiką, emocijas, savireguliaciją, padėjo atitrūkti nuo kasdienybės, paskatino tarpusavio bendravimą.

Projekto įgyvendinimo metu, buvo organizuojamos psichinės sveikatos stiprinimo veiklos.  Siekiant išlikti stabiliems sudėtingose gyvenimo situacijose Įstaigos paslaugų gavėjams ir darbuotojams liepos 1 d. buvo įgyvendinta psichologės-psichoterapeutės Donatos Grakauskaitės-Šličienės paskaita apie psichologinį atsparumą. Jos metu projekto dalyviai sužinojo praktinių būdų kaip įveikti stresą, baimes, kaip paprasčiau reaguoti į įvairias krizines situacijas. Taip pat projekto dalyviams buvo organizuojami dveji atsipalaidavimo technikų mokymai su jogos specialiste Jurga Mikelioniene. Pratimų atlikimo metu buvo pritaikytas tinkamiausias atsipalaidavimo būdas Įstaigos paslaugų gavėjams bei darbuotojams. Specialistė pamokė įvairių atsipalaidavimo, kvėpavimo pratimų, kurie didina streso valdymo galimybes, sunormalizuoja organizmo reakciją į stresines situacijas, gerina darbingumą, produktyvumą bei gyvenimo kokybę.

Apibendrinant poveikį projekto dalyviams, galima teigti, kad dalyvavimas įvairiose veiklose įtakos fizinei ir psichikos sveikatai. Įgyvendintos veiklos padėjo atsipalaiduoti, tinkamai reaguoti į stresines situacijas, valdyti emocijas, bendrauti, skatino fizinį aktyvumą bei pasitikėjimą savimi. Projektas buvo įvairiapusiškai naudingas – ne tik stiprino sveikatą, bet ir suteikė laimės ir teigiamų emocijų pliūpsnį.